top of page

Natalia Dadiani – profesor notoriu în învăţămîntul basarabean

                                  

Natalia Dadiani s-a născut la 30 iunie, 1865, în familia unui boier de prin părÅ£ile Tighinei. A învăţat la Gimnaziul particular de fete. În timpul anilor de studii s-a dovedit a fi o elevă eminentă, absolvind cu menÅ£iune. Imediat după finisarea gimnaziului a fost invitată să profeseze la Åžcoala Particulară de Fete „Narodastavskaia„ din ChiÅŸinău, în calitate de învăţător de geografie. Muncitoare ÅŸi perseverentă, cu capacităţi intelectuale mari ÅŸi har pedagogic vădit, în scurt timp s-a manifestat cu iscusinţă în calitate de pedagog ÅŸi în curînd i se propusese funcÅ£ia de director al instituÅ£iei. Åžcoala pe care o conducea a devenit una de succes, prestigiul instituÅ£iei sporea atît de repede, încît ministerul de resort a semnat un ordin special, prin care Gimnaziul de Fete, a trecut la statutul de Liceul de Fete din ChiÅŸinău. Mai apoi, această instituÅ£ie de învăţămînt urma să-i poarte numele promotoarei – Liceul de fete „Principesa Natalia Dadiani„.

În anul 1900, Natalia Dadiani a alocat propriile finanÅ£e pentru construirea unui nou edificiu instituÅ£ional, astfel încît liceul de fete a fost transferată într-o nouă clădire, proiectată de arhitectul Alexandru Bernardazzi. Ulterior sediul Liceului de Fete a devinit un edificiu monumental cultural ÅŸi arhitectonic al ChiÅŸinăului, actualmente – Muzeul NaÅ£ional de Arte (str. 31 august).

Istoricii spun că Natalia Dadiani a schimbat soarta multor femei de la sfârÅŸitul secolului al XIX-lea. EducaÅ£ia ÅŸcolară le-a permis să-ÅŸi găsească un loc de muncă, astfel încît să nu mai depindă financiar de cineva. Într-o lume unde se manifestau în mare parte doar bărbaÅ£ii, acum un secol în urmă, promotoarea educaÅ£iei basarabene a avut curajul să promoveze dreptul femeilor la educaÅ£ie. De altfel, a ÅŸi fondat Liceul de Fete în ChiÅŸinău (ÅŸcoala de opt ani), la absolvirea căruia multe dintre discipolele acestei ÅŸcoli au avut menirea de a fi profesoare, deoarece absolventele din acele timpuri erau certificate cu dreptul de a preda imediat după finisarea liceului.

La data de 20 octombrie, 1903, Principesa Natalia Dadiani, una dintre cele mai remarcabile reprezentante a lumii pedagogice basarabene, s-a stins din viaţă. A fost înmormîntată în cimitirul Central de pe strada Armenească, din capitală. Semnificativă ÅŸi plină de adevăr este inscripÅ£iunea de pe piatra funerară, care spune: „Neobositei truditoare pe tărâmul învăţământului feminin, neuitatei principese Natalia Dadiani, de la colaboratori ÅŸi prieteni„.

DeÅŸi Principesa a trecut în nefiinţă, numele ei va trece în eternitate, printre personalităţilor notorii de la sf. sec. XIX, înc. sec. XX. Impresionanta directoare a liceului pe care l-a condus ÅŸi pentru care a investit nu doar propriile fonduri financiare, ci ÅŸi suflet, intelect, muncă asidue, Natalia Dadiani a statornicit titlul de promotoare a educaÅ£iei în rîndul femeilor, dîndu-le liceenelor din acea perioadă posibilitatea de a se informa ÅŸi afirma. Bucurîndu-se, pe timpuri, atît de dragostea elevelor pe care le educa, cît ÅŸi de respectul profund al părinÅ£ilor acestora, apreciată la justa valoare de societate, numele Principesei Natalia Dadiani va rămîne pentru vecie în filele istoriei pedagogiei basarabene.

Åžcoala fondată de către Natalia Dadiani a mai funcÅ£ionat până în 1945. Apoi avea să-ÅŸi redeschidă porÅ£ile abia peste 52 de ani, însă într-un alt local: sectorul Buiucani, str. Calea IeÅŸilor 21. În baza solicitării elevilor ÅŸi a cererilor părinÅ£ilor Gimnaziului nr. 1 (anterior Åžcoala nr. 22), din 1996 prin Hotărîrea de Guvern, nr. 473 din 28.08.1996, instituÅ£ia este întitulată Liceul Teoretic „Principesa Natalia Dadiani“.

bottom of page